Sistem supraveghere video

Ce trebuie sa stiu cand aleg DVR-ul ?

DVR inregistrare camere
Camera supraveghere dome

Cel mai important echipament din sistemul de supraveghere este DVR-ul. Acest echipament inregistreaza imaginea surprinsa de camerele de supraveghere. Inregistrarile se salveaza pe harddiskul din interiorul DVR-ului. In functie de dimensiunea harddiskului, numarul de camere, rezolutia de inregistrare, numarul de cadre pe secunda si daca se face inregistrare doar la miscare, rezulta timpul maxim al inregistrarilor. De exemplu, intr-o alimentara aglomerata cu 8 camere, care inregistreaza la miscare, la 10 cadre pe secunda, pe un HD de 2TB se pot inmagazina 30 de zile de inregistrari. DVR-ul poate fi conectat si monitorizat pe internet din alta locatie folosind un calculator, laptop, smartphone sau tableta.


Desi in specificatiile tehnice, veti vedea ca majoritatea DVR-urilor au aproximativ aceleasi specificatii dar preturi foarte variate, tineti cont ca cel mai important aspect de obicei nu este specificat, si anume performantele softului. Ca o analogie cu lumea calculatoarelor, putem fi pusi in situatia de a compara un calculator Dell la fel de performant ca un calculator Toshiba doar ca primul vine cu aplicatia Wordpad iar al doilea cu Microsoft Office, lucru care nu reiese din specificatii. Spre deosebire de PC-uri, pentru DVR-uri nu poate fi schimbat sau completat softul initial.

Consultati si Catalog Produse si preturi DVR

Ai nevoie de ajutor pentru alegerea echipamentelor si serviciilor potrivite pentru proiectul tau?

Apeleaza cu incredere la colegul nostru.

Vizitati si Magazinul Online cu peste 3000 de produse.

Care sunt mai bune, camerele analogice sau camerele IP?

Sistem supraveghere IP

Principalele avantaje ale camerelor de supraveghere IP sunt: rezolutia mult mai mare, compresia imaginii se face in camera si nu apar bruiaje datorita transmisiei semnalului, camerele IP pot folosi infrastructura (cablajul) retelei LAN existente. Softurile de monitorizare pentru camerele IP pot avea functii deosebite de inteligenta: numarare obiecte, recunoastere persoane, alarma la violare perimetru, alarma la sustragere obiect, etc. Performanta superioara a camerelor de supraveghere IP justifica pretul acestora usor mai ridicat; acestea pot fi camere de supraveghere ip de exterior sau de interior.

Cum sa aleg o camera de supraveghere?

Camera supraveghere All In One
Camera infrarosu
Rezolutie inalta
Supraveghere pe telefonul mobil

Camerele de supraveghere difera ca si forma, rezolutie, calitate imagine (senzor optic). Pentru interior este recomandat sa instalam camere de supraveghere dome (forma sferica) deoarece au un aspect estetic placut, sunt mai discrete si nu se vede foarte bine in ce directie este orientata. Oamenii se pot simti stanjeniti atunci cand vad o camera de supraveghere orientata fix spre ei.

La exterior sunt recomandate camerele Bullet (all in one IR, cele pe care le La exterior sunt recomandate camerele Bullet (all in one IR, cele pe care le vedem peste tot). Datorita parasolarului, soarele si ploaia nu bat direct in lentila optica. Deoarece sunt mai mari ca si dimensiune, ele sunt foarte vizibile si descurajeaza eventualii raufacatori.Majoritatea camerelor de supraveghere din comert au “vedere pe timp de noapte” adica iluminare in infrarosu. Cand alegem aceasta performanta, ne intereseaza distanta pe care camera o poate distinge pe timp de noapte.

De regula specificatiile tehnice sunt pentru cel mai bun scenariu. O camera care de exemplu "vede" 30 de metri, poate vedea foarte bine o parcare facuta din placi de culoarea cimentului iluminata putin dar nu va vedea 30 de metri pe un camp cu pamant si vegetatie fara nici o sursa de lumina. Mai important decat distanta pe care lumineaza LED-urile infrarosueste sensibilitatea senzorlui, ex: 0,05 lux. Cu cat acest numar este mai mic cu atat senzorul este mai performant.

 

De multe ori raportam performantele unei camere cu ochiul uman. Ochiul uman vede 7 ordine de marime (0.0004 Lux, lumina stelelor pe un cer fara luna --- 25000 Lux, o zi insorita pe plaja). In prezent nu exista camere de supraveghere cu performante apropiate ochiului uman, ochiul uman este de 1000 de ori mai performant decat cea mai buna camera de supraveghere. Este la fel de important sa ne gandim si la timpul de viata al LED-urilor. Pentru camerele de o calitate slaba, LED-urile incep sa se arda dupa 9 luni de functionare, nu toate deodata.


Este gresit sa presupunem ca rezolutia camerei este singurul criteriu privind calitatea imaginii. E ca si cum am spune ca o fotografie facuta cu un telefon cu camera de 5 Megapixeli e la fel de buna ca o fotografie de 5 Megapixeli facuta de un aparat de fotografiat profesionist. Cand alege rezolutie, un instalator profesionist stie ca pentru a identifica o perso-ana, aceasta trebuie sa ocupe cu bustul intreg cadrul. In cele mai multe ca-zuri noi avem nevoie de recunoastere, adica sa regasim o persoana cu-noscuta. Pentru acest scenariu este suficient sa incadram corpul persoanei in o treime din cadru.

Cand este utila o camera mobila?

Camere supraveghere mobile

Camerele de supraveghere mobile (mai sunt numite si PTZ) sunt camerele ale caror orientare si zoom pot fi modificate cu ajutorul unui joystick sau din meniul DVR-ului. Acestea sunt foarte utile atunci cand pot fi instalate la o inaltime mare si pot supraveghea un spatiu deschis. Este recomandat sa avem camere fixe pentru ariile functionale (ex: acces poarta, zona incarcare marfa, zona casierie) si camere mobile pentru zonele deschise (ex: parcare, platforma incarcare vapor, santier constructie, etc).

 

Avantajul camerelor mobile este ca le putem orienta foarte usor in functie de zonele de interes.

Dezavantajul este ca, o data fixate intr-o pozitie, ele nu vor supraveghea celelalte pozitii. Aceste camere pot avea si functii avansate de patrulare, urmarire obiecte in miscare, etc

Sunt camerele de supraveghere utile pentru prinderea hotilor?

Camerele de supraveghere NU sunt echipamente de semnalizare a efractiei. In urma unei efractii putem cel mult sa constatam ca un anumit numar de persoane au patruns la o anumita ora si aveau fetele mascate sau disimulate. Pentru a semnaliza in timp real efractia, avem nevoie de un sistem de alarma.

Camerele sunt utile pentru reconstituirea evenimentelor si analiza vulnerabilitatilor. Aceasta analiza creste foarte mult posibilitatea prinderii infractorilor.

De ce avem nevoie de surse de tensiune?

Marea majoritate a camerelor de supraveghere se alimenteaza la 12 Volti. Pentru a putea alimenta aceste camere la reteaua de 220V avem nevoie de surse de alimentare. Pentru distante mici de cablu (pana in 20 de metri) se poate instala o singura sursa de alimentare la DVR care sa alimenteze toate camerele. Daca lungimea de cablu este mai mare atunci este nece-sara instalarea de surse pentru fiecare camera in parte, in apropierea camerei.

Ce accesorii sunt necesare?

Cablaj – este necesara cablarea cu un cablu pentru semnal si un cablu pentru alimentare pentru fiecare camera. Pentru semnal poate fi folosit ca-blu FTP sau cablu Coaxial. Este mai avantajos cablul FTP intrucat poate conecta 4 camere fata de cablul coaxial care conecteaza o camera.


Tuburi protectie – La interior cablurile pot fi mascate printr-un canal de ca-blu PVC (canalet) acesta se poate lipi pe perete cu o banda dubluadeziva sau prinde cu holsuruburi si dibluri. A doua varianta este mai rezistenta dar produce praf si mizerie.


Doze de conexiuni – pentru protejarea mufelor de conexiune si eventual a sursei de alimentare, acestea se fixeaza intr-o doza care se monteaza langa camera, pe perete sau stalp.

Ai nevoie de ajutor pentru alegerea echipamentelor si serviciilor potrivite pentru proiectul tau?

Apeleaza cu incredere la colegul nostru.

Vizitati si Magazinul Online cu peste 3000 de produse.