Sistem alarma efractie

Cum sa aleg corect centrala de alarma?

Centrala alarma Paradox

Este important ca centrala de alarma sa fie fiabila si corect dimensionata pentru nevoile obiectivului protejat. Pentru ca sistemul de alarma sa fie o investitie buna, va recomandam sa alegeti modele de centrale recunoscute si recomandate de instalatori. Pe piata apar multe centrale care au un ciclu de productie/vanzare de cateva luni. Daca dupa 2 ani nu mai gasiti documentatie sau o persoana calificata care sa intretina o centrala de origini necunoscute, ea devine practic inutila datorita lipsei de documentatie tehnica. In vremurile noastre, in cazul unui echipament no name, este mai ieftin sa il schimbi decat sa scolarizezi o persoana califica-ta sa il exploateze intr-un mod profesionist.

Consultati si Catalog Produse si preturi Centrale Paradox

Ai nevoie de ajutor pentru alegerea echipamentelor si serviciilor potrivite pentru proiectul tau?

Apeleaza cu incredere la colegul nostru.

Vizitati si Magazinul Online cu peste 3000 de produse.

Cum sa aleg detectorii ?

Senzor PIR miscare
Senzor Microunde tehnologie duala

Un detector de prezenta sau senzor de miscare, trebuie sa semnalizeze prezenta unei persoane intr-un spatiu, fara sa dea "alarme false". Dupa mai multe alarme false, beneficiarul este deja surmenat de emotiile pe care le-a avut datorita posibilitatii unei efractii si nu mai are incredere in sistemul de alarma si, de cele mai multe ori nu mai armeaza sistemul. Va recomandam sa alegeti detectori de prezenta testati in piata si certificati, evitati experimentele si echipamentele no name.

Pe aceasi centrala de alarma pot fi conectati detectori de prezenta, detectori de fum, detectori de temperatura, de inundatie, monoxid de carbon, etc.

De ce unii detectori de prezenta costa 40 de lei si altii 150 de lei (ambii pe cablu) ?

Consultati si Catalog produse si preturi Detectori PIR

Pretul unui senzor de miscare este reflectat de tehnologia cu care acesta face detectia. Un detector care foloseste doar tehnologie infrarosu (PIR) poate fi pacalit in urmatoarele moduri: acoperit cu o hartie/carpa cand sistemul este dezarmat sau cand este armat si infractorul poate sa ajunga la detector fara sa intre in campul vizual al acestuia. Un PIR simplu nu detecteaza un om imbracat in staniol sau care tine o placa de sticla in fata sa. Aceste scenarii sunt posibile in cazul unui obiectiv care detine valori suficient de atractive pentru un infractor cu anumite competente. Pentru astfel de situatii exista detectori care folosesc o combinatie de tehnologii infrarosu si microunde care nu pot fi pacaliti.

Centrala de alarma wireless sau pe cablu?

Sistem alarma wireless

Prima diferenta vizibila dintru un sistem alarma wireles si un sistem alarma pe cablu este pretul. In medie, vorbind de echipamente profesionale, un senzor pe cablu costa aproximativ 40 de lei iar unul wireless aproximativ 180 de lei.

Recomandat este sa folosim senzori de prezenta pe cablu. Daca obiectivul protejat este deja amenajat si are finisaje deosebite, cel mai probabil aspectul estetic va fi afectat de aparitia unui pat de PVC care mascheaza si preotejeaza cablurile detectorilor.

Senzorii wireless au o autonomie de 1-2 ani si sunt foarte fiabili, majoritatea transmit centralei atunci cand bateria se apropie de epuizare. Atentie insa, sunt pe piata mai multi senzori care desi au un pret atragator prezinta numeroase dezavantaje: pierd semnal, dau alarme false, nu comunica bidirectional cu centrala (daca atunci cand centrala este dezarmata, un "prieten" imi fura cativa senzori de pe perete, eu nu voi sti in momentul in care armez sistemul). Sfatuiti-va cu un consultant calificat pentru a alege senzorii potriviti.

Cati senzori sa instalez?

Dimensionare sistem alarma

Recomandarea noastra este ca sistemul de alarma sa monitorizeze toate caile de acces, geamurile si peretii sau acoperisurile care pot fi perforate cu usurinta. Din experienta noastra, un beneficiar care nu a avut nici un incident tinde sa minimizeze vulnerabilitatea obiectivului si sa isi doreasca un numar insuficient de senzori. Un beneficiar patit, vrea sa instaleze un numar nerezonabil de mare de senzori sau senzori cu performante supradimensionate. Cel mai bine, mergeti pe recomandarea specialistului, doar asa puteti sa plecati in concediu linistit, fara grija ce e posibil ca spargerea sa aiba loc exact prin zona de 5% care a ramas neprotejata.

Dimensionarea corecta a unui sistem de alarma se face pe baza proiectarii de un specialist in urma intocmirii analizei de risc la securitate fizica. Pentru obiectivele comerciale acest pasi sunt necesari si impusi de lege.

Legea impune ca proiectarea sistemelor de securitate sa se faca in urma unei analize de risc la securitate fizica.

Este necesara conectarea la dispecerat?

Interventie sistem alarma

Toate centralele de alarma omologate au functia de comunicare cu un dispecerat de interventie (firma de paza si protectie). Comunicarea se poate face prin linia telefonica existenta (telefon fix) sau printr-un modul aditional (modul GPRS).

Majoritatea firmelor de interventie instaleaza un modul de comunicatie GPRS in centrala. Deoarece de cele mai multe ori modulul GPRS este luat in custodie, acesta nu presupune un cost suplimentar. Beneficiarul este liber sa isi aleaga orice furnizor de servicii de interventie deoarece nu este conditionat de compatibilitea echipamentelor.

Ce se intampla cand "cade curentul"?

Acumulator centrala alarma

Centrala de alarma are un acumulator de back-up care ii asigura o autonomie de 24 de ore in lipsa tensiunii de la reteaua principala.

Centrala de alarma anunta lipsa tensiunii la dispecerat sau pe beneficiar pentru a fi luate masurile necesare.

Ce se intampla daca cineva "smulge" sirena de exterior?

Sirena de alarma de exterior

Deoarece sirena de alarma de exterior are acumulator propriu, ea poate functiona in absenta alimentarii principale. Legatura cu centrala de alarma este in permanenta monitorizata si in lipsa acesteia, sirena va incepe sa sune iar cen-trala va instiinta beneficiarul si firma de paza.

Ai nevoie de ajutor pentru alegerea echipamentelor si serviciilor potrivite pentru proiectul tau?

Apeleaza cu incredere la colegul nostru.

Vizitati si Magazinul Online cu peste 3000 de produse.